In het wild levende dieren

Het is moeilijk te geloven dat, als je in het bruisende centrum van Vancouver staat, er een grote diversiteit van in het wild levende dieren zo dichtbij de stad zijn. Vancouver ligt aan de oevers van de Fraser River en estuarium, waar de rivier in de Stille Oceaan uitmondt. De Fraser River is de grootste rivier in British Columbia en haar oorsprong is in de Rocky Mountains. Elk jaar stroomt er meer dan 20 miljoen ton sediment in de oceaan. Dit sediment zorgt voor een voedselrijke omgeving en ondersteunt de grote diversiteit van het zeeleven. Tientallen miljoenen zalmen keren jaarlijks terug naar de rivier en trekken een verscheidenheid van roofdieren, zoals onze orka’s aan.

Orka (Orcinus orca)

In de kustgebieden van British Columbia en Washington State kunnen we drie verschillende soorten orka’s waarnemen. Ze staan bekend als residents – “bewoners”, transients – “passanten” en offshores. Hoewel deze drie soorten verschillen in vele aspecten van hun biologie en ecologie, het belangrijkste verschil is hun dieet. Resident orka’s eten zalm, terwijl transient orka’s op andere zeezoogdieren jagen, zoals zeehonden en bruinvissen. Offshore orka’s komen niet vaak in de binnenwateren. We weten niet zeker wat ze eten maar hun dieet is waarschijnlijk haaien en grote vissen.

Op het merendeel van onze reizen zien we residents orka’s van de zuidelijke groep.

Deze orka’s kunnen het hele jaar worden waargenomen, maar we zien ze vaker in de lente, de zomer en de vroege herfst wanneer de zalmen terugkeren naar hun geboorteplaats.

Transient orka’s kunnen het hele jaar door worden waargenomen, maar door hun onvoorspelbaar gedrag zijn ze moeilijker te vinden dan de resident orka’s.

Harbour Zeehonden (Phoca vitulina)

Harbour zeehonden zijn de meest voorkomende zeezoogdieren in onze omgeving. We zien ze regelmatig op al onze tochten.

Stellar Sea Lion (Eumetopias jubatus)

Stellar zeeleeuwen komen we regelmatig tegen op onze reizen in april/mei en september/oktober. Tijdens de zomer, verhuizen ze naar hun broedplaatsen verder naar het noorden.

Californische zeeleeuw (Zalophus californianus)

Zoals hun naam al doet vermoeden leven Californische zeeleeuwen in Zuid-Californië. Na het broedseizoen migreren grote aantallen zeeleeuwen naar British Columbia.

Californische zeeleeuwen zien we vaak in april/mei en september/oktober.

Bruinvis (Phocena phocena)

Bruinvissen zijn schuwe dieren en zijn moeilijk te benaderen. We zien ze regelmatig gedurende het hele seizoen.

Grijze Walvis (Estrichtius Robustus)

Grijze walvissen zijn te vinden in de ondiepe kustwateren van de noordelijke Stille Oceaan. Ze maken een van de langste zoogdieren migraties in de wereld – 8000 km van de lagunes in Mexico tot de voedings gronden in de buurt van Alaska. Sommige walvissen migreren niet naar Alaska maar verblijven in de kustgebieden van British Columbia en Washington State gedurende de zomer.

Grijze walvissen zijn meestal te zien op onze tours in april, mei en juni.

Dall Bruinvis (Phocenoides Dalli)

Dall Bruinvissen zijn kleine, getande walvissen die we aangetreffen in de noodelijke Stille Oceaan. Gedurende het hele seizoen kunnen we ze waarnemen.

Bultrug (Megaptera noveangliae)

Recentelijk zien we meer Bultruggen langs de kust van British Columbia. Op onze reizen zien we ze meestal in september en oktober.